22.03.2021 Poniedziałek
Zupa : ogórkowa250 ml, pieczywo mieszane-20 g
Alergeny: mleko, seler, gluten
Skład: wywar z kości i warzyw-180 ml, ziemniaki- 120g, marchew-25g, pietruszka-10g, seler-5g, por-1g, ogórek kiszony-36g, śmietana 18% -10 ml
II danie: baba ziemniaczana-310g
Alergeny: jaja, gluten, mleko
Skład: ziemniaki-240g, kiełbasa-15g, boczek-2g, cebula-2g, olej-09g, jaja- 4g, mąka pszenna-05g, mleko-1g,
Surówki: ogórek konserwowy- 90g
Alergeny: gorczyca
Napój: kakao z mlekiem -220 ml
Alergeny: mleko
Skład: mleko -215 ml, kakao- 1,5g, miód pszczeli -3,5g
23.03.2021 Wtorek
Zupa: szczawiowa z jajkiem -250 ml
Alergeny: seler, jajko, mleko
Skład: wywar z kości i warzyw-180 ml, ziemniaki-80g, marchew-20g, pietruszka-10g, seler-10g, por-05g, szczaw konserwowy 40g, śmietana 18% -25g, jaja-5g, koper zielony-05g
II danie: pulpety z mięsa drobiowego w sosie koperkowym -110 g, kasza bulgur
Alergeny: jaja, gluten, mleko, seler
Skład: mięso drobiowe-90g, bułka świeża-10g, jaja-0,7g, cebula-0,07g, mąka pszenna-0,07 g, koper zielony -10g, śmietana 18% -15g
olej-0,03g, marchew-15g, pietruszka-1g, seler-1g, śmietana 18% -0,1 g
Surówki: wielowarzywna-100g
Alergeny: gorczyca
Skład: marchew-20g, kapusta biała-20g, papryka 20g, por -5g, groszek konserwowy -5g, fasolka konserwowa -5g, kukurydza konserwowa -5g, rzodkiewka -5g, jabłko -5 g, olej -3g
Napój: Herbata owocowa- 220 ml
Skład: 200 ml- woda, herbata – 06g, miód pszczeli- 140 g
24.03.2021 Środa
Zupa : mleczna z zacierką-250 ml
Alergeny: mleko, gluten
Skład: mleko-250 ml, zacierka babuni-25g, miód pszczeli -40g
II danie: panierowany filet kurczęcy-120g
Alergeny: gluten, jajo
Skład: filet kurczęcy-110g, mąka pszenna-7g, bułka tarta-25g, jaja-15g, olej-10g
Surówka : marchew z groszkiem 90g
Alergeny: mleko, gluten
Skład: marchew-65g, groszek zielony- 25g, masło -2g, mąka pszenna-3g
Napoje: kompot z jabłek-220 ml
Skład: woda-200ml, jabłka-20g, miód pszczeli -5g
25.03.2021 Czwartek
Zupa : Barszcz czerwony-250 ml, pieczywo mieszane- 20 g
Alergeny: mleko, seler, gluten
Skład: wywar z kości i warzyw – 180 ml, ziemniaki-900 g, marchew-25 g, pietruszka-07g, seler-04 g, por-07g, burak-100g, śmietana 18 % -15 ml, ocet winny- 002 ml, pietruszka natka lub koper- 03g
II danie: fasolka po bretoński-370g, bułka wieloziarnista-70g
Alergeny: gorczyca, seler, gluten
Skład: fasola drobna-80g, kiełbasa-30g, boczek wędzony-20g, marchew-19g, pietruszka-7g, seler-4g, cebula-1g, koncentrat pomidorowy-1g, olej-1g,
Napój: woda z cytryną-220 ml
Skład: woda-200 ml, cytryna-20 g
26.03.2021 Piątek
Zupa: Pomidorowa z makaronem 250 ml
Alergeny: mleko, seler
Skład: wywar z kości i warzyw-180 ml, marchew-25g, pietruszka-10g, seler-05g, por-05g, konc. pomidorowy-15g, śmietana 18%- 120g, makaron-30g, koper lub natka pietruszki-03g.
Pulpety rybne w sosie koperkowym -100g
Alergeny: ryba, mleko, gluten, jaja, seler
Skład: ryba -75g, bułka -8g, bulka tarta 2g, jaja-02g, cebula-2g, masło-02g, marchew-1g, pietruszka-1g, seler-1g, por1g, mąka pszenna-2g, koper
Surówki: z rzodkwi białej-100 g
Alergeny: mleko
Skład: biała rzodkiew – 90g, jabłko-8g, śmietana -2g,
Kisiel jabłkowo- cytrynowy 220- ml
Skład : woda 20 ml, jabłko – 8g, cytryna –g, miód pszczeli 4g
29.03.2021 Poniedziałek
Zupa: Kapuśniak z kapusty kiszonej-250 ml, pieczywo mieszane-20 g
Alergeny: seler, gluten
Skład: wywar z kości i warzyw- 180 ml, ziemniaki-80g, marchew-15g, pietruszka-08g, seler-04g, cebula-07g, kapusta kiszona-70gpietruszka natka-03g.
II danie : zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem-250g
Alergeny: mleko, gorczyca, gluten
Skład: ziemniaki-200g, kiełbasa -30g, boczek-150g, cebula-05g, śmietana 18% -150g, mąka pszenna-05g, ser żółty-150g, koper zielony-05g
Surówki: z czerwonej kapusty -100 g
Alergeny: gorczyca
Skład: kapusta czerwona -85g, jabłko-5g, cebula- 4g, musztarda 2g, olej -4g
Napój: kompot wieloowocowy -220 ml
Skład: woda 200 ml, mieszanka kompotowa 15g, miód pszczeli -5g
30.03.2021 Wtorek
Zupy: grochowa -250 ml, pieczywo mieszane-20g
Alergeny: seler, gluten
Skład: wywar z kości i warzyw -180 ml, ziemniaki -100g, marchew -25g, pietruszka -10g, seler -10g, por -5g, groch-28g, czosnek-004g
II danie :pieczeń wieprzowa-120g, kasza perłowa jęczmienna-180g
Alergeny: gluten
Skład: schab, karkówka, szynka-110g, olej-0,05g, cebula- 0,02g, mąka pszenna-0,02g
Surówki: sałatka z ogórka kiszonego -100 g
Alergeny: gorczyca
Skład: ogórek kiszony -75g, cebula- 5g, jabłko -15g, musztarda -2g, olej -3g
Napój: woda z cytryną-220 ml
Skład: woda-200 ml, cytryna-20 g
31.03.2021 Środa
Zupa: żurek z jajkiem i chrzanem-250 ml, pieczywo -20 g
Alergeny: mleko, seler, jajko, gluten
Skład: wywar z kości i warzyw-180 ml, ziemniaki-120g, marchew-25g, pietruszka-10 g, seler-07g, por-10g, mąka pszenna-07 g, śmietana 18%-15 g, jaja-15g, chrzan-01g, natka pietruszki-03g
II danie: żeberka pieczone w miodzie i musztardzie- 130g
Alergeny: gorczyca, gluten
Skład: żeberko paski-130g, olej-07g, mąka pszenna-05g, musztarda-02g, miód pszczeli-03g
Surówki: Kiszona kapusta zasmażana-100 g
Skład: Kapusta kiszona-90g, marchew-05g, cebula-1g, olej-05g,
Napój: woda z cytryną-220 ml
Skład: woda-200 ml, cytryna-20 g
Smacznego
Lista najczęstszych alergenów pokarmowych
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. Pamiętajmy, że czym innym jest alergia na gluten, a czym innym nadwrażliwość na to białko, prowadząca do celiakii.
2. Skorupiaki i produkty pochodne. Należą do nich krewetki, kraby, homary, raki. Nawet ich śladowa ilość może wywołać bardzo silne reakcje alergiczne, ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie.
3. Jajka i produkty pochodne. Składnikiem powodującym alergię jest najczęściej białko jajka, żółtko uczula znacznie rzadziej. Warto wiedzieć, że potencjał alergizujący jajek zależy od obróbki termicznej – największy mają jajka surowe (np. w formie majonezu czy deserach typu tiramisu), nieco mniejszy – gotowane na miękko i w formie jajecznicy, jeszcze mniejszy – jajka gotowane na twardo i dodawane do ciast, naleśników itp. Alergia na białko jajka to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych u dzieci, ale zwykle mija z wiekiem.
4. Ryby i produkty pochodne. Najczęściej uczulające gatunki ryb to: dorsz, śledź, szprot, tuńczyk, łosoś, węgorz, karp, okoń. Alergia na ryby zwykle zostaje na całe życie.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. To jeden z produktów najsilniej alergizujących, nawet minimalna ilość może wywołać wstrząs anafilaktyczny u osób uczulonych, dlatego często nawet na produktach niezawierających fistaszków można znaleźć informację, że „w zakładzie przetwarza się również orzeszki ziemne” albo „może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych”. Alergia na arachidy może utrzymywać się przez całe życie.
6. Soja i produkty pochodne. Poza produktami sojowymi popularnymi wśród wegan i wegetarian (tofu, pasztety) soja występuje w wielu produktach przetworzonych jako zagęstnik (wędliny, pieczywo) lub emulgator (lecytyna sojowa − powszechnie stosowany dodatek do żywności).
7. Mleko i produkty pochodne. Czynnikiem alergizującym są białka mleka. To alergia, z której się wyrasta – większość dzieci nabywa tolerancji na mleko do 3. roku życia.
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne. Podobnie do fistaszków, alergia na orzechy utrzymuje się przez całe życie.
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. Surowy seler jest jednym z najsilniejszych alergenów, może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Po ugotowaniu jest mniej alergizujący.
10. Gorczyca i produkty pochodne. Właściwości uczulające mają zarówno ziarna gorczycy, jak i ich płynna forma, czyli musztarda. Na szczęście gorczyca rzadko bywa przyczyną anafilaksji.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. Poza sezamem widocznym w potrawach „gołym okiem”, warto pamiętać, że jest on też składnikiem hummusu – dodaje się do niego sezamową pastę tahini.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. Związki siarki są stosowane jako konserwanty żywności, np. w suszonych owocach i winie – ukrywają się pod symbolami E220−E228.
13. Łubin i produkty pochodne. Łubin to roślina strączkowa bogata w białko. Mąka łubinowa ma zastosowanie podobne do soi – jest półproduktem do przygotowywania potraw dla wegan i wegetarian, dodaje się ją też do wędlin, pieczywa.
14. Mięczaki i produkty pochodne. Małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice należą do produktów o największym potencjale alergizującym.
|
| |
|
|
|