jadlospis
Jadłospis
18.01.2021 Poniedziałek
Rosół z makaronem 1*9*
Udko kurczęce w panierce1* ziemniaki
Marchew duszona z groszkiem1*7*
Kompot z agrestu
19.01.2021 Wtorek
Barszcz czerwony 9*7* pieczywo mieszane 1*
Lazania 1*7*10* ogórek konserwowy 10*
Herbata owocowa
20.01.2021 Środa
Żurek z jajkiem i chrzanem 1*3* 7* 9*
Schab pieczony w sosie cebulowym 1* 10* kasza jęczmienna 1*
Surówka wielowarzywna 9* woda z cytryną
21.01.2021 Czwartek
Krem z marchwi z grzankami 7*9*1*
Kotlet wp . mielony1* 3* ziemniaki
Buraczki z jabłkiem i cebulą 10*
Kawa inka z mlekiem 7*
15.01.2021 Piątek
Zupa fasolowa 9*pieczywo mieszane 1*
Ryba panierowana 1* 3* 4* ziemniaki
Surówka z marchwi i pora 7* 10* kisiel z aronii
Smacznego
Alergeny pokarmowe:
1*- gluten, 2*-skorupiaki i produkty pochodne,3*-Jaja i produkty pochodne,4*- ryby i produkty pochodne, 5*- orzeszki ziemne i produkty pochodne, 6*- soja i produkty pochodne, 7*- mleko i produkty pochodne, 8*- orzechy , 9*- seler i produkty pochodne, 10*-gorczyca i produkty pochodne, 11*-nasiona sezamu i produkty pochodne, 12* dwutlenek siarki, 13*- łubin i produkty pochodne14*- mięczaki i produkty pochodne
Jadłospis
25.01.2021 Poniedziałek
Zupa szczawiowa z jajkiem3* 7* 9* pieczywo mieszane 1*
Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym 1*3*7*9*10*
Lunch pęczak-bulgur-soczewica 1*
Surówka z kapusty pekińskiej z pestką słonecznika
Woda z cytryną
26.01.2021 Wtorek
Zupa mleczna z zacierką 1*3*7*
Filet kurczęcy w panierce 1* 3* ziemniaki
Surówka z marchwi i jabłka 7* 10* herbata owocowa
27.01.2021 Środa
Zupa krem z ciecierzycy 1* 7* 9* pieczywo mieszane 1*
Pieczeń rzymska w sosie cebulowym 1* 3* 7*9*10*
Kasza gryczana, kompot z jabłek
Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem 10*
28.01.2021 Czwartek
Zupa pomidorowa z ryżem 7*9*10*
Kotlet z indyka duszony w sosie własnym 1* 3* 10*
Ziemniaki, surówka z cykorii z porem i jabłkiem
Kakao z mlekiem 7*
29.01.2021 Piątek
Zupa grochowa 9* pieczywo mieszane 1*
Filet z miruny w cieście 1*3*4* ziemniaki
Surówka z kapusty kiszonej 10* woda z cytryną
Smacznego
Alergeny pokarmowe:
1*- gluten, 2*-skorupiaki i produkty pochodne,3*-Jaja i produkty pochodne,4*- ryby i produkty pochodne, 5*- orzeszki ziemne i produkty pochodne, 6*- soja i produkty pochodne, 7*- mleko i produkty pochodne, 8*- orzechy , 9*- seler i produkty pochodne, 10*-gorczyca i produkty pochodne, 11*-nasiona sezamu i produkty pochodne, 12* dwutlenek siarki, 13*- łubin i produkty pochodne14*- mięczaki i produkty pochodne
Jadłospis
01.02.2021 Poniedziałek
Zupa krem z zielonego groszku z grzankami 1*7*9*
Baba ziemniaczana 7* 3* ogórek kiszony 10*
Kakao z mlekiem7*
02.02.2021 Wtorek
Zupa ogórkowa 9*10* pieczywo mieszane 1*
Gulasz wp 9* 10* ziemniaki
Surówka z rzodkwi białej7* kompot z jabłek
03.02.2021 Środa
Zupa pieczarkowa 7*9* pieczywo mieszane 1*
Żeberka duszone w sosie własnym 1* 9* 10* kasza gryczana
Kapusta zasmażana 1* woda z cytryną
04.02 .2021 Czwartek
Rosół z lanymi kluskami 1*3*9*
Pieczone udko kurczęce, ziemniaki
Surówka z marchwi i chrzanu7*10* herbata owocowa
05.02.2021 Piątek
Krem z soczewicy 9*pieczywo mieszane 1*
Kotlet mielony z miruny1*3*4* ziemniaki
Surówka z kapusty białej z kukurydzą 3*10*7*
Kisiel z agrestu
Smacznego
Alergeny pokarmowe:
1*- gluten, 2*-skorupiaki i produkty pochodne,3*-Jaja i produkty pochodne,4*- ryby i produkty pochodne, 5*- orzeszki ziemne i produkty pochodne, 6*- soja i produkty pochodne, 7*- mleko i produkty pochodne, 8*- orzechy , 9*- seler i produkty pochodne, 10*-gorczyca i produkty pochodne, 11*-nasiona sezamu i produkty pochodne, 12* dwutlenek siarki, 13*- łubin i produkty pochodne14*- mięczaki i produkty pochodne
jadłospis
22.03.2021 Poniedziałek
Zupa : ogórkowa250 ml, pieczywo mieszane-20 g
Alergeny: mleko, seler, gluten
Skład: wywar z kości i warzyw-180 ml, ziemniaki- 120g, marchew-25g, pietruszka-10g, seler-5g, por-1g, ogórek kiszony-36g, śmietana 18% -10 ml
II danie: baba ziemniaczana-310g
Alergeny: jaja, gluten, mleko
Skład: ziemniaki-240g, kiełbasa-15g, boczek-2g, cebula-2g, olej-09g, jaja- 4g, mąka pszenna-05g, mleko-1g,
Surówki: ogórek konserwowy- 90g
Alergeny: gorczyca
Napój: kakao z mlekiem -220 ml
Alergeny: mleko
Skład: mleko -215 ml, kakao- 1,5g, miód pszczeli -3,5g
23.03.2021 Wtorek
Zupa: szczawiowa z jajkiem -250 ml
Alergeny: seler, jajko, mleko
Skład: wywar z kości i warzyw-180 ml, ziemniaki-80g, marchew-20g, pietruszka-10g, seler-10g, por-05g, szczaw konserwowy 40g, śmietana 18% -25g, jaja-5g, koper zielony-05g
II danie: pulpety z mięsa drobiowego w sosie koperkowym -110 g, kasza bulgur
Alergeny: jaja, gluten, mleko, seler
Skład: mięso drobiowe-90g, bułka świeża-10g, jaja-0,7g, cebula-0,07g, mąka pszenna-0,07 g, koper zielony -10g, śmietana 18% -15g
olej-0,03g, marchew-15g, pietruszka-1g, seler-1g, śmietana 18% -0,1 g
Surówki: wielowarzywna-100g
Alergeny: gorczyca
Skład: marchew-20g, kapusta biała-20g, papryka 20g, por -5g, groszek konserwowy -5g, fasolka konserwowa -5g, kukurydza konserwowa -5g, rzodkiewka -5g, jabłko -5 g, olej -3g
Napój: Herbata owocowa- 220 ml
Skład: 200 ml- woda, herbata – 06g, miód pszczeli- 140 g
24.03.2021 Środa
Zupa : mleczna z zacierką-250 ml
Alergeny: mleko, gluten
Skład: mleko-250 ml, zacierka babuni-25g, miód pszczeli -40g
II danie: panierowany filet kurczęcy-120g
Alergeny: gluten, jajo
Skład: filet kurczęcy-110g, mąka pszenna-7g, bułka tarta-25g, jaja-15g, olej-10g
Surówka : marchew z groszkiem 90g
Alergeny: mleko, gluten
Skład: marchew-65g, groszek zielony- 25g, masło -2g, mąka pszenna-3g
Napoje: kompot z jabłek-220 ml
Skład: woda-200ml, jabłka-20g, miód pszczeli -5g
25.03.2021 Czwartek
Zupa : Barszcz czerwony-250 ml, pieczywo mieszane- 20 g
Alergeny: mleko, seler, gluten
Skład: wywar z kości i warzyw – 180 ml, ziemniaki-900 g, marchew-25 g, pietruszka-07g, seler-04 g, por-07g, burak-100g, śmietana 18 % -15 ml, ocet winny- 002 ml, pietruszka natka lub koper- 03g
II danie: fasolka po bretoński-370g, bułka wieloziarnista-70g
Alergeny: gorczyca, seler, gluten
Skład: fasola drobna-80g, kiełbasa-30g, boczek wędzony-20g, marchew-19g, pietruszka-7g, seler-4g, cebula-1g, koncentrat pomidorowy-1g, olej-1g,
Napój: woda z cytryną-220 ml
Skład: woda-200 ml, cytryna-20 g
26.03.2021 Piątek
Zupa: Pomidorowa z makaronem 250 ml
Alergeny: mleko, seler
Skład: wywar z kości i warzyw-180 ml, marchew-25g, pietruszka-10g, seler-05g, por-05g, konc. pomidorowy-15g, śmietana 18%- 120g, makaron-30g, koper lub natka pietruszki-03g.
Pulpety rybne w sosie koperkowym -100g
Alergeny: ryba, mleko, gluten, jaja, seler
Skład: ryba -75g, bułka -8g, bulka tarta 2g, jaja-02g, cebula-2g, masło-02g, marchew-1g, pietruszka-1g, seler-1g, por1g, mąka pszenna-2g, koper
Surówki: z rzodkwi białej-100 g
Alergeny: mleko
Skład: biała rzodkiew – 90g, jabłko-8g, śmietana -2g,
Kisiel jabłkowo- cytrynowy 220- ml
Skład : woda 20 ml, jabłko – 8g, cytryna –g, miód pszczeli 4g
29.03.2021 Poniedziałek
Zupa: Kapuśniak z kapusty kiszonej-250 ml, pieczywo mieszane-20 g
Alergeny: seler, gluten
Skład: wywar z kości i warzyw- 180 ml, ziemniaki-80g, marchew-15g, pietruszka-08g, seler-04g, cebula-07g, kapusta kiszona-70gpietruszka natka-03g.
II danie : zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem-250g
Alergeny: mleko, gorczyca, gluten
Skład: ziemniaki-200g, kiełbasa -30g, boczek-150g, cebula-05g, śmietana 18% -150g, mąka pszenna-05g, ser żółty-150g, koper zielony-05g
Surówki: z czerwonej kapusty -100 g
Alergeny: gorczyca
Skład: kapusta czerwona -85g, jabłko-5g, cebula- 4g, musztarda 2g, olej -4g
Napój: kompot wieloowocowy -220 ml
Skład: woda 200 ml, mieszanka kompotowa 15g, miód pszczeli -5g
30.03.2021 Wtorek
Zupy: grochowa -250 ml, pieczywo mieszane-20g
Alergeny: seler, gluten
Skład: wywar z kości i warzyw -180 ml, ziemniaki -100g, marchew -25g, pietruszka -10g, seler -10g, por -5g, groch-28g, czosnek-004g
II danie :pieczeń wieprzowa-120g, kasza perłowa jęczmienna-180g
Alergeny: gluten
Skład: schab, karkówka, szynka-110g, olej-0,05g, cebula- 0,02g, mąka pszenna-0,02g
Surówki: sałatka z ogórka kiszonego -100 g
Alergeny: gorczyca
Skład: ogórek kiszony -75g, cebula- 5g, jabłko -15g, musztarda -2g, olej -3g
Napój: woda z cytryną-220 ml
Skład: woda-200 ml, cytryna-20 g
31.03.2021 Środa
Zupa: żurek z jajkiem i chrzanem-250 ml, pieczywo -20 g
Alergeny: mleko, seler, jajko, gluten
Skład: wywar z kości i warzyw-180 ml, ziemniaki-120g, marchew-25g, pietruszka-10 g, seler-07g, por-10g, mąka pszenna-07 g, śmietana 18%-15 g, jaja-15g, chrzan-01g, natka pietruszki-03g
II danie: żeberka pieczone w miodzie i musztardzie- 130g
Alergeny: gorczyca, gluten
Skład: żeberko paski-130g, olej-07g, mąka pszenna-05g, musztarda-02g, miód pszczeli-03g
Surówki: Kiszona kapusta zasmażana-100 g
Skład: Kapusta kiszona-90g, marchew-05g, cebula-1g, olej-05g,
Napój: woda z cytryną-220 ml
Skład: woda-200 ml, cytryna-20 g
Smacznego
Lista najczęstszych alergenów pokarmowych
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. Pamiętajmy, że czym innym jest alergia na gluten, a czym innym nadwrażliwość na to białko, prowadząca do celiakii.
2. Skorupiaki i produkty pochodne. Należą do nich krewetki, kraby, homary, raki. Nawet ich śladowa ilość może wywołać bardzo silne reakcje alergiczne, ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie.
3. Jajka i produkty pochodne. Składnikiem powodującym alergię jest najczęściej białko jajka, żółtko uczula znacznie rzadziej. Warto wiedzieć, że potencjał alergizujący jajek zależy od obróbki termicznej – największy mają jajka surowe (np. w formie majonezu czy deserach typu tiramisu), nieco mniejszy – gotowane na miękko i w formie jajecznicy, jeszcze mniejszy – jajka gotowane na twardo i dodawane do ciast, naleśników itp. Alergia na białko jajka to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych u dzieci, ale zwykle mija z wiekiem.
4. Ryby i produkty pochodne. Najczęściej uczulające gatunki ryb to: dorsz, śledź, szprot, tuńczyk, łosoś, węgorz, karp, okoń. Alergia na ryby zwykle zostaje na całe życie.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. To jeden z produktów najsilniej alergizujących, nawet minimalna ilość może wywołać wstrząs anafilaktyczny u osób uczulonych, dlatego często nawet na produktach niezawierających fistaszków można znaleźć informację, że „w zakładzie przetwarza się również orzeszki ziemne” albo „może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych”. Alergia na arachidy może utrzymywać się przez całe życie.
6. Soja i produkty pochodne. Poza produktami sojowymi popularnymi wśród wegan i wegetarian (tofu, pasztety) soja występuje w wielu produktach przetworzonych jako zagęstnik (wędliny, pieczywo) lub emulgator (lecytyna sojowa − powszechnie stosowany dodatek do żywności).
7. Mleko i produkty pochodne. Czynnikiem alergizującym są białka mleka. To alergia, z której się wyrasta – większość dzieci nabywa tolerancji na mleko do 3. roku życia.
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne. Podobnie do fistaszków, alergia na orzechy utrzymuje się przez całe życie.
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. Surowy seler jest jednym z najsilniejszych alergenów, może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Po ugotowaniu jest mniej alergizujący.
10. Gorczyca i produkty pochodne. Właściwości uczulające mają zarówno ziarna gorczycy, jak i ich płynna forma, czyli musztarda. Na szczęście gorczyca rzadko bywa przyczyną anafilaksji.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. Poza sezamem widocznym w potrawach „gołym okiem”, warto pamiętać, że jest on też składnikiem hummusu – dodaje się do niego sezamową pastę tahini.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. Związki siarki są stosowane jako konserwanty żywności, np. w suszonych owocach i winie – ukrywają się pod symbolami E220−E228.
13. Łubin i produkty pochodne. Łubin to roślina strączkowa bogata w białko. Mąka łubinowa ma zastosowanie podobne do soi – jest półproduktem do przygotowywania potraw dla wegan i wegetarian, dodaje się ją też do wędlin, pieczywa.
14. Mięczaki i produkty pochodne. Małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice należą do produktów o największym potencjale alergizującym.
obiady
OD 23.11.2020 WZNAWIAMY ŻYWIENIE W STOŁÓWCE SZKOLNEJ
ZAINTERESOWANYCH PROSZĘ O KONTAKT POD nr. TELEFONU 87 732 63 66 lub 668 435 296
opłaty za obiady
ZWROT ZA OBIADY ZA PAŹDZIERNIK 2021
Na stronie głównej zamieszczono wniosek do pobrania, wypełnienia i wysłania na e-mail gosia.surazynska@o2.pl
kontakt z intendentką pod nr 87 732 63 66
Wplata na obiady za marzec wynosi:
Klasy; 1b,2a, 2b, 2c, 3b - 32,00 zł
Klasy 1a i 3a -28,00 zł
92,00 zł - 0
126,50 zł pracownicy ( 92,00 zł + 34,50 zł- opłata stała)
ZAINTERESOWANYCH PROSZĘ O KONTAKT POD nr. TELEFONU 87 732 63 66
Od 01.01.2019 wysokość opłat za posiłki w stołówce szkolnej wynosi 4,00 zł za obiad.
Karta którą należy wypełnić zapisując dziecko na obiady
KARTA PRZYJĘCIA DZIECKA NA OBIADY W ROKU SZKOLNYM 2020/2021
Proszę o przyjęcie…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
( Imię i nazwisko dziecka)
Ucznia klasy*1……………………… o profilu *2……………………………………. rok urodzenia …………………..na obiady od dnia………………………………………………………………………..
Dane dziecka:
Imię i nazwisko rodziców/ opiekunów prawnych………………………………………………………………………………………………………..
Telefon kontaktowy do rodziców/ opiekunów prawnych……………………………………………………………………………………………
Adres e-mail rodziców/ opiekunów prawnych ……………………………………………………………………………………………………………..
Przyjmuję do wiadomości, że:
1. Informacje zawarte w niniejszej karcie są zgodne ze stanem faktycznym( odpowiedzialność karna z art. 233 kodeksu karnego).
2. Opłaty za obiady będę regularnie uiszczać do 10-ego każdego miesiąca, przelewem na konto szkoły
PKO BP 62 1020 4724 0000 3102 0075 9977
3. W przypadku nieobecności na obiedzie przysługuje częściowy zwrot opłaty miesięcznej proporcjonalnie do
liczby nieobecności, pod warunkiem zgłoszenia nieobecności osoby korzystającej z obiadu z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem. Będę informować o nieobecności dziecka (osobiście u intendentki, telefonicznie na nr. 87 732 63 66 lub mailowo gosia.surazynska @o2.pl)
4. Odpisy za niewykorzystane posiłki w danym miesiącu dokonuje się w następnym miesiącu rozliczeniowym, jeśli został spełniony warunek z punktu 2 i 3.
5. W przypadku niezgłoszenia absencji dziecka w wyżej wymienionym terminie nie będę ubiegać się o zwrot kosztów za wyżywienie za czas nieobecności.
6. Osoby zwlekające z opłatą w terminie zostaną skreślone z listy żywieniowej.
7. Osoby rezygnujące z obiadów powinny zgłosić ten fakt najpóźniej na 2 dni przed rezygnacją lub na koniec miesiąca w formie pisemnej u intendentki.
8. Posiłki wydawane są w dniach prowadzonych zajęć dydaktyczno – wychowawczych w godzinach :
-uczniowie klas 0-III jedzą obiady w trakcie lekcji pod opieką wychowawcy klasy
- uczniowie klas IV-V jedzą obiady w trakcie I długiej przerwy o godzinie 10.35-10.50
-uczniowie klas VI-VII jedzą obiady w trakcie II długiej przerwy o godzinie 11.35-11.50
- uczniowie z klas GS i LO jedzą obiady w trakcie III długiej przerwy czyli o godzinie 12.35-12.50
Data…………… Podpis (rodzica, prawnego opiekuna)………………………………………………..
Wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych.
1. Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych mojego dziecka, przez administratora
Zespołu Szkół Sportowych w Ełku , ul Suwalska 15 związanych z naborem i uczęszczaniem dziecka na obiady szkolne w roku szkolnym 2018/2019.
2. Podaję dane osobowe dobrowolnie i oświadczam, że są one zgodne z prawdą.
3. Zapoznałem się z treścią klauzuli informacyjnej znajdującej się na odwrocie formularza, w tym z informacją o celu i sposobach przetwarzania danych osobowych oraz prawie dostępu do treści swoich danych i prawie ich poprawiania.
Data…………………. Podpis………………………………………………………
*1klasa w której dziecko będzie uczęszczało na obiady *2 ogólna, piłka nożna, piłka siatkowa
Ełk 23-05-2018 roku
Klauzula informacyjna dotycząca Administratora danych osobowych
Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia
27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych
osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy
95/46/WE ( 4.5.2016 L 119/38 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej PL )
Informuję że:
Administratorem danych osobowych jest Zespół Szkół Sportowych w Ełku , 19-300 Ełk
Ul. Suwalska 15
Przedstawicielem Administratora jest Dorota Teresa Karpińska,
Tel: 87 732 63 70, e-mail: sekretariat@zss.elk.pl
Dane osobowe będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a, c ogólnego rozporządzenia
Parlamentu Europejskiego i Rady ( UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie swobodnego
przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE ( 4.5.2016 L 119/38 Dziennik
Urzędowy Unii Europejskiej PL )
U administratora danych osobowych wyznaczony jest inspektor ochrony danych, z którym można
się skontaktować poprzez e-mail : dane.osobowe.elk@gmail.com
Z inspektorem danych osobowych można się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących
przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych.
Odbiorcami danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych
osobowych na podstawie przepisów prawa lub przyznania świadczeń socjalnych.
Każdemu którego dane są przetwarzane przysługuje prawo do: żądania od administratora dostępu
dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia
przetwarzania oraz prawo do cofnięcia zgody.
Każdemu którego dane są przetwarzane przysługuje prawo do wniesienia skargi do organu
Nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych.
UWAGA !
WPŁATY NA OBIADY TYLKO PRZELEWEM LUB PRZEKAZEMNA RACHUNEK
62 1020 4724 0000 3102 0075 9977
W tytule proszę podać imię i nazwisko dziecka, klasę oraz miesiąc.
Stawka żywieniowa za jeden dzień wynosi 4,00 zł.
Wpłat należy dokonywać do 10 każdego miesiąca.
Dzień wcześniej należy zgłaszać fakt rezygnacji z obiadu - w celu uzyskania odpisu za niespożyty obiad. Odpisy za niespożyty posiłek będą uwzględniane w następnym miesiącu.
wcy
|
|
|
|
|